Sunday, 14 February 2021

Yis - Tricky nya!

Assalamualaikum & Hi!

Tiber tajuk entry hari ni pasal yis. Kadang ada orang panggil Mauripan, brand name dia kan. Sama macam ubat gigi, brand name dia yang ori nya Colgate, sebab tu ramai sebut Colgate berbanding Ubat Gigi. 

Macam juga Maggi, padahal mee segera, tapi dah ori atau perintisnya brand Maggi, maka kita pun sampai hari ni sebut mee segera sebagai Maggi gittew, ada je banyak brand yang datang kemudian dalam bentuk generik, maksudnya bukan asal/perintis tu macam Indomee, Mee Sedap, Ruski, Mamee etc. eh belajar pasal pharmacy ke tu? πŸ˜…

Kat mana tadi? Haa pasal yis.

Bagi aku dalam baking dan dunia memasak ni kena try an error, kalau tak jadi then buat lagi. Tiada orang akan stop kan kita melainkan kita stop kan diri kita sendiri.

Baker yang aku respect - my SIL pun sangat pandai baking, aku suka tengok hasil baking dia, kemas, sedap, dan bahan terjamin! 

Itu pun dia pernah cakap untuk sampai ke tahap itu, banyak kali juga dia mencuba, ikut kelas, kalau tak jadi, buang saja kemudian cuba lagi.

Kalau kita tengok kisah-kisah founder KFC, Domino's tu semua, mereka pun ambil masa yang lama untuk berjaya, cuba tapi gagal pun tak putus asa hingga nama produknya dikenali seluruh dunia sekarang ni.

Aku akui aku ni tak pandai masak. Antara sebab utama penghalang aku adalah sifat takut mencuba. Jadi aku akan buat benda yang aku yakin aku boleh buat je.

Kemudian bila meningkat umur ni, aku rasa aku kena belajar lagi. Jadi perlahan-lahan aku lawan diri aku. Berpegang pada prinsip "No Rules In Kitchen," aku pun mencuba resepi baru dari semasa ke semasa. 

Yang jadi tu Alhamdulillah boleh dijamu, yang tak jadi tu biasanya aku post mortem dulu dekat mana silapnya. Kemudian dapatkan second third forth opinion dari Ibu, Abah, Abang/Kakak semua. Atau option masa ni, call Kakak di kejauhan sana untuk talian hayat. Kalau boleh diselamatkan, syukurlah. Kalau sebaliknya, senyap-senyap aku buang πŸ™Š

Sejujurnya aku tak suka membazir, tu cara kami dibesarkan. Kami bukan jenis yang buang makanan. Apa pun akan cuba dihabiskan juga, kalau tak mampu juga, kongsikan rezeki bersama Rembo And GangπŸ“πŸ“πŸ“ di reban hee.

Sejak bila berbaking?

Ni balik kepada childhood memory balik sebenarnya. Ibu dulu suka baking. Dia pandai buat macam-macam kek untuk dijual, favourite aku adalah kek kurma dengan kek coklat. Selain tu Ibu juga pandai buat biskut raya. 

Menjelang raya saja, mesti banyak tempahan eksklusif diterima. Tempahan tu takda lah banyak macam kilang tu tapi mesti ada lah tiap tahun. Yang laris biasanya Tart Gulung, Makmor (favourite no 1 aku yang Ibu buat saja), Biskut Y, Biskut Kacang, Biskut Buah Pinggang dan banyak lagi. Kebanyakannya memang aku suka. 

Jadi dari kecil memang aku dok perati je Ibu buat. Kalau lebihan doh kek coklat tu semua mesti aku akan habiskan (jilat guna jari). Kalau biskut yang dibuat, mesti aku diberi peluang untuk buat sekali.

Ibu selalu cakap, "Hidup biar ada kemahiran, dicampak dekat mana pun, kita tau cara buat duit sendiri". 

Jadi pada umur awal belasan macam tu, aku dah berani dan dapat lesen untuk baking sendiri. Berani sebab apa? Sebab aku dapat panduan yang jelas dan aku tau aku ada back up kalau ada masalah nanti iaitu cari Ibu.

Okey ni cerita dari rumah.

Lepas SPM dulu, aku bantu SIL dekat bakery dia. Asalnya tolong jaga anak dia je, tapi lama-lama dia ajak tolong buat kerja-kerja pembantu dapur dia. 

Kerja-kerja simple saja macam sapu planta dekat loyang, lekatkan sticker jenama, susun masuk kereta untuk hantar ke kedai, sediakan bahan tu semua, by time dah boleh tolong setting oven, angkat kek dari oven, sampai lah diberi kepercayaan untuk baking tu sendiri. Resepi dia lekatkan dekat dinding. Just ikut saja. Jangan salah.  Tapi dapat kepercayaan tu dah rasanya level privilage besar dah bagi aku hehe..

Aku tak pernah berhasrat untuk buka kedai atau bisnes dengan ilmu yang aku dapat ni. Jadi aku buat memang semata-mata untuk have fun selain tunaikan hasrat perut gittew.

Sekarang kan semua benda kita nak share dekat media sosial. Aku tak share sangat dekat Fb sebab terlalu open bagi aku. So banyaknya aku share aktiviti harian dekat Whatsapp Status, takpun Instagram sebab boleh review kan nanti, tapi tu lah IgStory aku selalu gelong pehal tah ?

Baaaaack to the root : Yis.

Aku sekarang ni dalam fasa suka buat donut. Ya aku tau kalori tu semua, tapi like I said, buat untuk have fun, memang best, share dengan family air tangan kita kan.

Jadi nak mendonut ni kena guna yis. Sangat tricky tau! Aku rasa setakat ni nak dekat 5x kot aku buat kerja guna yis. Sekali je betul-betul naik dengan sekali cubaan.

Aku gigih kot google sini sana, buat research ewwahhhh untuk dapatkan hasil terbaik bila sediakan yis.

Ada yang suruh campur garam, gula, susu pekat dengan yis dan air suam,

Ada yang suruh tuang je atas adunan tepung,

Ada yang suruh sediakan yis dengan air suam semata-mata,

Ada yang suruh sediakan yis dengan air suam dan gula saja. (ni yang terbaik setakat ni)

Eh banyak lah pendapatnya!

Untuk malam ni, aku tunggu dari lewat pukul 8 malam sampai 11pm lebih, dengan frustnya, aku pun update status - pujuk yos naik dengan baik. 

Maka ada lah beberapa orang respon. Yang bagi tips itu ini, eh yang request hasil kejadian pun ada haha. 

Jadi ni dah siap aku goreng untuk frozen kan tadi. Hasil malam ni aku tak puas hati lagi huhu. But still boleh cuba lagi. Still, aku menulis dekat sini supaya kalau aku dah mahir nanti, aku tahu yang aku pernah bersusah payah untuk berusaha buat yang terbaik.

(Actually donut aku tu boleh dan selamat je dimakan. Cuma aku frust sebab hasilnya tak memuaskan, tu je. Harapan konon, nak bahi dekat Dr Syafa sebab dia pernah request, tapi untuk hasil yang aku tak puas hati, memang aku takkan bagi orang makan huhu mianeee).

Jadi dear self, never give up and keep doing what makes you happy okay ❤






5 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Maafkan kid. Kid dah cuba nak setelkan elok2. Kid dah try nak bincang elok2, tapi hani block kid, ignore kid. You dont leave me with options. Hanif pun haritu beriya berjanji kata nak tolong, kata ur family support me, kononnya. Tapi munafiq. Maaf sgt2. Kid still ada lots of ur pictures. Kid still ada screenshots of our conversations. Pasal hani tanya mcm2. About u climax. About ur aurat. And everything. I'm sorry it have to be like this. Kid dah cuba cara yang baik, jadi orang yang baik, tapi itu tak membantu. U dont care. Now ure forcing me untuk guna cara yang tak elok. Whatever happen, kid harap nurhanani kuat dan tabah. As for your family esp hanif, kid harap dia belajar dan sedar akan kelancangan mulutnya, adik dia yang akan tanggung kesan. Kid ulang balik apa dia kata kat kid - "buatlah, nak buat apa pun." Maka ya, wallahi, kid buat. Allah Maha Besar, Dia tahu betapa besar dosa kid, dan Dia juga tahu betapa besar Dosa kalian menzalimi kid macam ni. Wassalam.

    ReplyDelete

Dilindungi

Dalam menuju kematangan, banyak perkara perlu dipelajari sendiri tanpa diajar. Ada yang mudah, ada yang susah. Ada yang ada formula untuk me...